bux.cz


Koupit knihu Vařte jako šéf

Vařte jako šéf
Škola vaření Zdeňka Pohlreicha

Přijdou vám míchaná vajíčka příliš obyčejná? V životě se s nimi setká každý kuchař. Jen málokdo je ale umí správně připravit. Učňové Zdeňka Pohlraicha už vědí jak na ně. Kouzlo je v postupu práce. Vajíčka pozvolna nalévejte na pánev od středu ke krajům. Vejce stáhněte z plotny a domíchejte mimo.

Ukázky receptů:

Vejce. Kam s ním?

Zdeněk Pohlreich říká: Vejce umí vařit asi každý, i když jen na jeden dva způsoby. Ve skutečnostije to v podstatě dokonalá surovina a množství přísad je nepřeberné, ať už je to vejce naměkko či něco tak vznostného jako omáčka Bérnaise...

Recept:
Míchaná vajíčka na francouzský způsob

suroviny:

  • 4 vejce
  • 2 polévkové lžíce másla + 1 polévková lžíce másla navíc
  • 1 polévkovou lžíci smetany ke šlehání
  • Několik stébel pažitky, najemno nakrájených
  • Čerstvé pečivo

postup:

Připravte si vodní lázeň. Na plotnu dejte hrnec s vodou a na něj postavte skleněnou misku. V misce rozpusťte 1 polévkovou lžíci másla a 1 polévkovou lžíci smetany ke šlehání. Přidejte našlehaná vajíčka a pomocí vařečky neustále míchejte, dokud nezhoustnou a nebudou krémová.

Nakonec do vajec zamíchejte lžíci smetany a pokrájená stébla pažitky.

Míchaná vejce přendejte na talíře a podávejte s čerstvým pečivem.

Vejce

Recept:
Ztracené vejce na míchaném salátu

suroviny:

  • Směs listových salátů
  • 250 g cherry rajčátek
  • 1 avokádo
  • Olivový olej
  • Sůl a čerstvě namletý barevný pepř
  • 2 vejce
  • 200 ml octa

postup:

Salátové listy důkladně operte a rozdělte do dvou misek. Přidejte cherry rajčátka rozkrojená na půlky a na plátky nakrájené avokádo. Zakapejte olivovým olejem, osolte a přidejte čerstvě namletý barevný pepř.

Na přípravu ztracených vajec si připravte hrnec s větším průměrem. Naplňte ho vodou a dejte vařit. Vejce vyklepněte do mističek nebo do hrníčku. Jakmile se na dně hrnce začnou tvořit bublinky a voda se začne pomalu vařit, vlijte do ní připravený ocet.

Vodu v hrnci roztočte, aby vznikl vír a do jeho středu postupně vlijte vajíčka. Vír v hrnci se postará o to, aby se bílek obalil kolem žloutku. Nechte vařit asi 3 minuty (žloutek musí zůstat tekutý).

Na závěr položte na každý salát jedno vejce a ihned podávejte.

Omeleta

Recept:
Jarní minestrone

suroviny:

  • 1 l kuřecího vývaru
  • 1 polévkovou lžíci extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, nadrcené
  • 1 svazek jarní cibulky, nasekané
  • 100 g čerstvého hrášku
  • 100 g zelených fazolových lusků
  • 100 g zeleného chřestu, nakrájeného
  • 50 g kapusty, nakrájené
  • 1 polévkovou lžíci lístků hladkolisté petržele, nasekaných
  • 1 polévkovou lžíci pažitky, nakrájené
  • 50 g polévkových nudlí, uvařených
  • Sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • parmazán

na kuřecí knedlíčky:

  • 2 kuřecí prsní řízky, nakrájené na malé kousky
  • 1 vejce
  • 75 g strouhanky
  • 20 g parmazánu, strouhaného
  • 2 stroužky česneku, utřené
  • 1 polévkovou lžíci lístků hladkolisté petrželky, nasekaných
  • Sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje na smažení

postup:

V misce kuchyňského robota rozmixujte kuřecí maso, parmazán, vejce, petržel a česnek do hladké směsi.

Přidejte strouhanku, sůl a pepř a znovu promixujte. Ze směsi vytvořte male kuličky a uložte je na 10 minut odpočívat do lednice.

V pánvi zahřejte olivový olej a osmažte na něm kuřecí knedlíčky dozlatova.

Hotové knedlíčky uložte na talíř vyložený kuchyňskou papírovou utěrkou.

Nyní se pusťte do přípravy polévky. V hrnci na troše olivového oleje orestujte jarní cibulku spolu s česnekem doměkka, pak přidejte kuřecí vývar. Přiveďte k varu, ztlumte plamen a nechte zlehka probublávat.

Vložte do polévky zelené fazolky a pokračujte ve vaření dalších 4-5 minut. Nyní vložte do polévky kuřecí knedlíčky, kapustu, chřest, hrášek a nechte zlehka provařit ještě pár minut.

Ochutnejte a dle potřeby dochuťte solí a pepřem. Nakonec do polévky vložte nasekané bylinky a uvařené nudle.

Polévku servírujte posypanou strouhaným parmazánem

Polévka

Chutnalo vám? Kupte si knihu!

Správný kuchař musí nejdříve zvládnout základní řemeslné znalosti – a kuchařka Vařte jako šéf! je plná praktických rad, které pozvednou vaše kuchařské schopnosti. V kuchařce ze Zdeněk Pohlreich zaměřuje na vejce, polévky, omáčky, úpravy masa, lehká jídla, gril a saláty, ryby a těstoviny. Kromě toho dostanete od Zdeňka Pohlreicha užitečně informace o základech řemesla, surovinách a správné technice vaření. Nenechte si proto ujít tuto jedinečnou novou kuchařsku a povzneste spolu se Zdeňkem Pohlreichem své kuchařské schopnosti na umění!

Recepty, které jsme si představili, jsou jen pověstná špička ledovce. Mnohem více najdete v novince Zdeňka Pohlreicha Vařte jako šéf! - kupte si ji za dobrou cenu!



Nahoru